Стефан Николов: Срам! УС на федерацията по борба превъзнесе Петър Касабов за по-голям авторитет от Валентин Йорданов! Биляна Дудова искаше само честно преборване

Публикувано в категория Русе  
Казусът около четирикратната европейска и световна шампионка Биляна Дудова продължава. Както е известно, между нея и Тайбе Юсеин трябваше да се проведе преборване, за да се излъчи победителката, която ще представя България в категория до 62 килограма на предстоящото Европейско първенство в Унгария. Такова обаче не се състоя, тъй като Юсеин не успя да премине кантара (тя показа тегло 63,650 кг), докато Дудова влезе в категорията под 61, 900.

След пренебрегването на Биляна Дудова, членът на УС на федерацията по борба Стефан Николов подаде оставка. Николов дълги години помага на българската борба, но ето защо е разочарован и обиден от случващото се в последните няколко дни:

-Господин Николов, наистина ли подадохте оставката си като член на Управителния съвет на федерацията по борба?
-Вярно е. На 22 март депозирах официално заявление да бъда освободен като член на УС. В мотивите си съм написал разминавания по начина на функциониране на Управителния съвет на федерацията по борба относно нейните основни и главни цели. Една от основните ми причини да депозирам оставката си е отношението на УС към Валентин Йорданов и мнението, което той изказа относно състава за предстоящто Европейско. Случи се така, че федерацията пренебрегна мнението на Валентин Йорданов, за да се угоди на господин Петър Касабов и тези, които го подкрепят.

-Това звучи доста нелогично, знаейки каква фигура е Валентин Йорданов за борбата…
-Последиците ще си ги носят тези, които го пренебрегват като фактор в българската и световна борба, защото Вальо Йорданов беше човекът, който в акт на несъгласие МОК да извади борбата от олимпийското движение, върна спечеления си олимпийски медал от Атланта 1996 година. Аз не съм спечелил златен медал по нищо и няма какво да върна, но не съм и взел нищо от федерацията по борба, само съм давал.

-От няколко дни се наслагва мнение, че едва ли не Петър Касабов еднолично ръководи доста сериозни процеси в родната борба. Ако е така, има ли някой, който да го подкрепя?
-Този въпрос е може би към президента на федерацията Христо Маринов, към генералния секретар и към Петър Касабов. Но за да се държи така и години наред да води федерацията за носа, вероятно има гръб, на когото разчита…

-Няколко дни след случилото се с Биляна Дудова, имате ли логично обяснение чисто хронологично защо се стигна до тук?
-Аз затова се махам, защото нямам логично обяснение. Има снимки, има протокол, който излезе в медиите и така и не разбрах защо не се проведоха борбите между двете момичета. И затова се чудя на решението на УС да предпочетат Тайбе Юсеин, която е наистина много заслужило момиче и й пожелавам успех на Европейското. Защо обаче пренебрегват Биляна Дудова? Тя има пълното право да иска да се бори в категория до 62 кг. Миналата година имаше изрично записано в наредбата за провеждане на първенствата и турнирите на федерацията, че на спечелилия олимпийска квота, не му се гарантира участие, а участва най-добрия за момента.

-Възможно ли е Тайбе Юсеин и Петър Касабов да са знаели, че тя ще загуби – говорим хипотетично, и поради тази причина да са отказали преборването в Благоевград?
-Това са само хипотези, които не мога да гадая. Но не очаквах, че те са имали убедеността, че Управителният съвет ще предпочете Тайбе и умишлено са избягали от преборването.

-От имейлите, които бяха показани в медийното пространство и пратени от федерацията до треньора на Биляна Дудова – Георги Калчев, ясно се вижда, че е записано двете да се борят без толеранс в килограмите. Защо тогава има спор, когато нещо е записано черно на бяло?
-И аз това се чудя. Защо има спор, когато всичко го има написано и получено и от треньора на Биляна Дудова, и от Петър Касабов. Миналата година, защото беше в интерес на Касабов, поиска всички преборвания да бъдат на чисти килограми и без толеранс. Станахме за смях, че правим преборвания на чисти килограми 5 дни преди олимпийската квалификация. А сега на Касабов му изнася друго.

-Как ще коментирате това, което написаха от Управителния съвет на федерацията късно снощи? Може ли да имат нещо официално, с което да бъдат прави в този казус?
-Ако имаха нещо, нямаше Управителният съвет да се крие зад гърба на Петър Касабов, а той да се крие зад УС. От написаното от тях е вярно, че УС назначава треньорите, но според мен не, за да се крие зад тях. И думите им, че отговорността я носи старши треньорът?! Искам много сериозно да ми разяснят каква отговорност носи треньорът и кой от тях си е подал оставка преди да му изтече периодът на договора. Искам да попитам Петър Касабов за представянето на Европейското първенство миналата година, ако не броим точките на Биляна Дудова и Юлияна Янева (тренира със Серафим Бързаков), на които две години не е виждал очите. Къде са точките на отбора от Световното първенство без точките на Биляна Дудова?! Тя спечели 25 точки за отборното класиране, а целият състав спечели 24 точки! Искам да попитам каква отговорност бе потърсена от Касабов за провала на Европейското първенство до 23 години, където той се води старши треньор и той ги подготвя?! Спечелихме една победа и няколко точици. Кой ще понесе отговорност при тези случаи?!
Да не говоря, че дори написаното от тях във Фейсбук… дори там отново са се проявили и са ограничили възможността определени хора да коментират текста! И те пак не дават отговор на въпроса – кой излъга за проваленото преборване в Благоевград, Биляна Дудова или Петър Касабов. Аз бях там и в 10:00 часа Биляна беше на тепиха, чакайки Тайбе Юсеин за борба. Това са фактите. Искам да ги попитам как спаха след взетото решение да предпочитат Тайбе пред Биляна…

-Някои ще си помислят, че вие имате нещо личностно срещу Петър Касабов или конкретни хора от федерацията. Така ли е?
-Вижте, както вече казах, никога нищо не съм взел от федерацията по борба и точно поради тази причина моят глас много често е бил различен от огромната маса в Управителния съвет. Защото съм независим. Всичко съм правил в името на българската борба така както съм смятал, че е редно. Може да не съм бил винаги прав, но всеки път съм имал мнение по всички въпроси. Никога не съм бил фигурант в Управителния съвет, защото никога не съм бил фигурант в живота и не се навеждам пред никого. Моето мнение е, че хората в УС трябва да защитават интересите на българската борба и нищо повече – просто да спазват правилата. Но ми е болно, че икона като Валентин Йорданов каза мнението си пред Управителния съвет, че според него това не е правилно, но се оказа, че те броят Касабов за по-голям авторитет от Валентин Йорданов. Той е разочарован от решенията на УС, беше планирал да пътува за Европейското първенство, но след случилото се отмени пътуването си! Молех се тези хора да не направят така, че да откажат Валентин Йорданов да помага на българската борба, защото той наистина помага много и то не само като име. Но лошото се случи и Валентин Йорданов е подал оставката си на 22 март! Това е потвърдена информация. Страх ме е, че ще има още оставки и то не само от хора от УС. Дочувам, че треньори вече си подават оставките в знак на несъгласие с решенията на УС и в подкрепа на Вальо Йорданов.

-Казусът с Биляна Дудова на практика извади на показ доста неща, които досега не са ставали публично достояние или поне не за широкия кръг хора. Заговори се за нежеланието на състезателки да продължат да се борят отново заради личностни дрязги?
-Всички в Управителния съвет много добре знаят защо в момента Биляна Дудова и Юлияна Янева не тренират с националния отбор. Причината се казва Петър Касабов. Много добре в УС знаят колко други момичета се отказаха от борбата точно заради него. Елис Манолова печели медали за Азербайджан. Къде са сега Виктория Бобева, Джанан Манолова, Даяна Иванова – момичета, които можеха да носят много медали за България. Елица Янкова и тя малко странно изчезна от борбата твърде млада…

-Къде са тези момичета?
-Проблемът е, че не искат да бъдат състезателки на Левски, където Петър Касабов е треньор. Защото всичко опира до пари и меркантилност. Когато дадена състезателка спечели медал, треньорът получава премия и като национален треньор, но и като техен личен треньор. Това е истината! А когато не си състезателка в неговия клуб, треньорът не получава премия.

-В крайна сметка какво очаквате да се случи, какво разрешение виждате от този казус, а и от цялата история, която вероятно ще засегне още участници?
-Това, което очаквам, е Управителният съвет да осъзнае, че Касабов не води в правилната посока женската борба. Искам да погледнат и да видят и идващото поколение след това, което е в момента. И да разберат, че наистина нещата не вървят в добра посока. Въпреки моето лично мнение за Касабов, пожелавам успех на всички момичета на Европейското първенство и очаквам да се върнат като отборен шампион за първи път в историята на женската борба! Пожелавам успех на българска федерация по борба в справянето с предизвикателствата, които са пред нея и си оставам обикновен фен на любимия ми спорт…

Автор на интервюто е Стефан Ралчев.

bookmaker-ratings

Заглавието е на нашия саайт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 25 Mar 2022 10:21 ч.