БИЛЯНА ДУДОВА: БЛАГОДАРЯ НА ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ ЗА ГОЛЯМАТА ПОМОЩ КЪМ МЕН И БЪЛГАРСКАТА БОРБА

Публикувано в категория Русе  

Трикратната европейска шампионка по свободна борба от "Юнак" /Русе/ Биляна Дудова стана за трети пореден път спортист номер 1 на годината в Русе. Тя спечели през 2020-а вицетитла от първенството на Стария континент. След церемонията с награждаването "Утро" разговаря с нея.
- Биляна, честито! Какъв е вашият анализ за отминалия сезон?
- Беше много странна, тягостна и тежка година. Планирахме едно, а на практика се получи друго. Тренировките се накъсаха, непрекъснато се сменяха графиците за подготовка, състезанията, особено по-престижните, липсваха. Ето, след среброто на европейското се надявах да се боря поне на турнира за Световната купа в Белград, но пак не получи. Бях на лагер в Унгария, където ме тестваха за коронавирус. Пробата беше положителна и се разминах със Сърбия. Освен това изкарах доста тежко този коварен вирус. Колко време мина, а все още не мога например да си върна напълно обонянието.
- Как се чувствате сега?
- Възстановявам се полека, но все още имам какво да наваксвам, особено във физически план. Сега съм на лагер в Сливен, където тренирам под ръководството на личния си наставник Мариян Недщов. От 11 февруари ще съм на нов лагер в Украйна. Там ще се съберат много силни състезателки от доста държави с традиции в борбата. Ще се проведе и турнир, който, както личи, ще е много сериозен като класа на участничките. С една дума - конкуренцията ще е на високо ниво. Украинското пътуване ще е много добра проверка за мен. Надявам се да вляза бързо във форма и да съм достатъчно добра на първата олимпийска квалификаиця в Унгария през март. Знам, че ще ме питате каква е целта ми. Тя е ясна - квота за Токио и медал от Олимпиадата. Няма да е никак лесно, но се надявам да се преборя за мечтите си.
- С какви чувства посрещнахте признанието да сте спортист номер 1 на Русе за трети пореден път?
- За мене беше изключителна чест. Хората ме посрещнаха толкова топло. Благодаря на всички, които гласуваха за мене, благодаря на вестник "Утро" и на общината. Специалните ми благодарности са за почетния председател на федерацията по борба Валентин Йорданов. Той направи много за мене, както и за другите момичета. Винаги е готов да ни помогне и да се погрижи за нас. Аз лично подхранвам мотивацията си да спечелване на олимпийска квота, за да го зарадвам за всичко, което прави за българската борба.
- Благодаря! Надяваме се догодина да се видим отново и пак да сте сред първите в нашата анкета.
- И аз благодаря!
  Източник: Вестник "Утро"


 05 Feb 2021 09:39 ч.