ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ:ЮЛИЯНА ЯНЕВЕА, ГЕОРГИ ВАНГЕЛОВ И АХМЕД БАТАЕВ ЗАСЛУЖИХА МЕДАЛИТЕ СИ В БЕЛГРАД! ЧАКА НИ ОГРОМНА РАБОТА

Публикувано в категория Русе  
Българските национали в свободната борба се завърнаха с 5 медала от турнира за Световната купа в Белград. 3 от отличията бяха спечелени от състезатели на "Юнак-Локомотив" /Русе/. Юлияна Янева стана шампионка, Георги Вангелов и Ахмед Батаев се поздравиха с бронз. По този повод разговаряхме със старши треньора на националния тим за мъже Валентин Ангелов.
- Г-н Ангелов, на какво ниво бе турнирът?
- Конкуренцията беше убийствена! Правете си сметката, щом страна като Молдова натурализира чужденци от кавказките републики на бившия СССР. Руснаците пристигнаха с 9 дагестанци и спечелиха всичко.
- Как се представиха нашите национали?
- В последно време заради ненормалната обстановка покрай коронавируса работехме на сляпо. Едно е да тренираш само, друго - да участваш в състезания. След европейското, където, за жалост, изпуснахме да вземем медали, турнирът в Белград беше първият ни сериозен тест. Ето защо беше много важно да видим къде сме, за да си сверим часовника. Георги Вангелов направи много хубави срещи в Сърбия. Към момента е ясно, че той е най-качественият ни борец. Искаше да стигне до отличие и го направи. Той е амбициозен човек. Ахмед Батаев влезе в категорията си с 4 килограма по-лек. Тази разлика за категория като неговата - до 97, не е маловажна. Той можеше да стигне до финал с Абдулрашид Садулаев и, няма какво да се лъжем, щеше да загуби. Ахмед е опитен състезател, бори се спокойно и умно. Ахмед Магамаев, Али--Паша Умарпашаев и Микяй Наим можеха да дадат повече. Направиха някои детински грешки. Микяй водеше в сватка с 4:0 и допусна обрат. Владо Дубов бе с класа над съперника си, но не беше в никак добро здравословно състояние и загуби. След борбата се притеснихме доста за него.
- Защо Умарпашаев бе предпочетен на 74 пред Мирослав Киров?
- Така решихме, а и имаше обективни причини. Аз двамата не ги деля. За мене всички са равни. А и Миро имаше проблем. Разболя се, ухото му се поду, беше на антибиотици. Счетохме, че не е редно да ги изправяме за контролно преборване.
- Какъв е коментарът ви за титлата на Юлияна Янева?
- Малко се изсилват нещата, като се пише и говори за нея като за сензация. Та тя беше пета на последното световно първенство. Преди Белград Юлияна бе на лагер при нас в Сливен с личния си треньор Серафим Бързаков. Радвам се за стореното от нея.
- Какви са вашите лични изводи от този турнир?
- Като потенциал  сме далеч от водещите сили. Нямаме голям избор. Доскоро не можех да събера пълен отбор. Липсват повече и равностойни състезатели във всяка категория. Хубавото е, идват някои млади борци с добри качества. Надеждата ми е в тях. При правилна работа могат да напреднат до две-три години. Другото, което ме радва, е, че изградихме много добър колектив. Борбата е индивидуален спорт, но успехите ще са факт, когато всички гледат в една посока.
Източник: Вестник "Утро" /Русе/

 21 Dec 2020 14:22 ч.