НОВИЯТ ЧЕЧЕНСКИ БОРЕЦ В "ЮНАК-ЛОКОМОТИВ" ИДВА С ДВА МЕДАЛА ОТ ПЪРВЕНСТВАТА НА РУСИЯ ПРИ МЛАДИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ

Публикувано в категория Русе  

Чеченският борец Ислам Адизов, за когото "Утро" първи писа, че ще се състезава вече за "Юнак-Локомотив" /Русе/ с тенденция да стане български национал, е роден на 15 февруари 1999 година в Москва. Преди да дойде в България, е живял в руската столица.
След завършване на средното си образование Адизов се мести в Грозни, където учи в Държавния технически университет. 
Според йерахията в руския спорт, каквато съществуваше някога и в България, борецът в категория до 125 килограма е кандидат за майстор на спорта.
Ислам има двама братя - Магомед и Малик. Само той обаче се занимава активно със спорт.
Най-големите успехи на Адизов са два бронзови медала от държавното първенство на Русия. През 2016 година печели отличие в шампионата за юноши, а сезон по-късно стъпва на почетната стълбичка като участник на първенството за състезатели до 21 години.
Ислам ще е вторият чеченец, който ще се бори с трикото на "Юнак-Локомотив". Първият е Али-Паша Умарпашаев, който стана съвсем наскоро шампион на реномирания международен турнир "Яшар Догу" в Истанбал.
По информация на "Утро" и двамата са доведени в България с лобирането на почетния председател на родната федерация Валентин Йорданов и с постъпките на нашата централа с президент Христо Маринов.

Причините са две - добрите български борци в категориите на Али-Паша и Ислам - 74 и 125 килограма, ги няма, ако изключим, разбира се, Мирослав Киров /74/. Второ, конкуренцията в ру ската борба покрай много класните състезатели от Дагестан, Ингушетия и Осетия е убийствена и не всеки може да се добере до международен тепих под флага на Русия. Затова някои от добрите руски състезатели от кавказките републики предпочитат да бъдат натурализирани, за да опитат късмета си на олимпийски игри, световни и европейски първенства.
Ислам Адизов ще дебютира за "Юнак-Локовотив" на държавното, което ще започне утре в София.

За "Юнак-Локо" се състезават и двама дагестанци - Ахмед Магамаев и Ахмед Батаев. Батаев също ще се бори на държавното, а Магамаев ще пътува за Германия, тъй като има ангажименти към немски тим в отборния шампионат на Бундеслигата.
Вестник "Утро"

 

 21 Jan 2020 14:57 ч.