ШАМПИОНЪТ В БОРБАТА ТАРЕК АБДЕЛСЛАМ ГОВОРИ ЗА ФУТБОЛ, СВЕТОВНОТО, ЕГИПЕТ И САЛАХ, КОГОТО НАРОДЪТ ОБИЧА

Публикувано в категория България  

Автор: start-photo.bg

Един египтянин на 2500 км от Кайро. Само в рамките на две години Тарек Абделслам премина през процедура по придобиване на български паспорт, за да спечели европейска титла в борбата за страната ни, а по-късно да бъде обявен и за борец номер 1 на 2017-а. Макар да е далеч от еуфорията в Египет, в последните дни Тарек е завладян от емоцията на мондиала. Спечелил само преди дни титла от държавното първенство по класическа борба, спортистът отправя поглед към отбора, който накара цялата нация да се вълнува.

 

"Там са много щастливи, защото Египет не е участвал на световно от 27 години и хората са много щастливи. В страната ми футболът е спорт номер 1. Всеки играе футбол на улицата и хората гледат. В нашата лига също има добри футболисти. И затова от време на време излиза по някой футболист", заяви борецът зз Новините от мондиала по Диема спорт. 

 

Тарек се връща към решителния двубой от квалификациите срещу Конго, хвърлил цял Египет в транс.

 

"Това не беше последният шанс, но ни направи спокойни. Бяхме много доволни от футболистите, за това, че направиха голям мач. Победихме Гана, а това е един от най-добрите отбори в Африка. Ние станахме втори на африканските игри и очаквахме, имахме шансове да отидем на световно. Вече имаме футболисти, които играят в Англия и Италия. Така че – да очаквахме, че можем да се класираме. Сигурно не очаквам да вземем купата. Но искам да играем добре, да не паднем много. Ние сме 6 пъти африкански шампиони. Там е трудно, но не е като на световно. Очаквам добри резултати."

 

В навечерието на двубоя с Русия, който трябваше да предопредели съдбата на Египет на мондиала, Тарек и приятелите ли му гледат с надежда към Мохамед Салах, който се превърна в икона за страната. Те изгледаха битката с Русия на метри от хотела на борците в Дианабад.

 

"В първия мач играхме добре, защото бяхме без Салах. Той не забрави откъде е тръгнал. Тогато има почивка, ходи в къщата си със своето семейство. Той е от едно малко село близо до Кайро. Той е много сериозен в тренировките, в религията. На финала на ШЛ имаше Р амадан. Той е голям футболист и човек. Цял Египет го обича", разказва Тарек.

 

На последните президентски избори над 1 милион гласуващи в Египет дадоха своя протестен вот за Мохамед Салах. А какво ще стане, ако асът на Ливърпул стане президент на страната?

 

"За хората, които го обичат, ще е добре. Но той е футболист, не разбира как да оправи държавата. Но той прави цял Египет щастлив. В последния мач, когато победихме, цялата държава беше на улицата. 27 години не бяхме ходили на световно, гледахме само по телевизията."

 

Подобно на ситуацията в България, и в Египет всички хора разбират от две неща.

 

"Същата работа. Когато паднат, всички започват да казват защо този футболист играе, а не другия. Същата работа и в политиката."

 

Ангажиран с тренировки и състезания, Тарек намира време за любимата игра и подкрепя своите отбори.

 

"Всяка събота ходим да играем футбол с приятели. Не съм много добър, но обичам да играем футбол. В Египет харесвам Замалек и сега харесвам Ливърпул, заради Салах. А сега харесвам ЦСКА", споделя Тарек.

 

Е, Египет загуби шансове да се бори за прогрес на мондиала. Преживели емоциите от загубата в двубоя с Русия, борецът и неговите приятели поглеждат философски на този развой. И ще продължат да подкрепят своя отбор.24 Jun 2018 14:06 ч.